Image
Top
Navigation
10 augustus 2016

Een beurs? Of toch een eigen event?

“He Patrick, wat denk jij? Zullen we deelnemen aan de beurs? Of zullen we de komende editie skippen en in plaats daarvan ons eigen event organiseren?” Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. En ik stel altijd de wedervraag: “Dat ligt eraan. Wie en wat wil je bereiken? Er is voor allebei wat te zeggen namelijk. “Elk voordeel heb zijn nadeel”, zei ooit een befaamd voetballer uit Betondorp. Daarom, hoe je begint en de verschillen.

Kwestie van andere mindset

Naamsbekendheid vergroten. Als expert in de branche worden gezien. Relaties opbouwen en versterken. Medewerkerstevredenheid verhogen. Een nieuw product of dienst introduceren. Het helpt al als je weet wat je wilt bereiken. Dat kan van financiële, sociale of persoonlijke aard zijn.

Maar dat is nog steeds iets wat jij wilt bereiken. Weet je ook waar jouw doelgroep op zit te wachten? Of wat ze absoluut niet willen? Voelen zij zich prettig bij een netwerkbijeenkomst, komen ze puur kennis halen, willen ze entertainment of hebben ze meer behoefte aan een-op-een aandacht? Wat zorgt ervoor dat ze komen? Maar ook: wat zorgt ervoor dat ze wegblijven? En wat zijn alternatieven die ze bezoeken? Je wilt ze niet het zoveelste event onder de neus schuiven, maar iets organiseren waarvan ze denken: “Jaaaa, hoe dan ook, ik moet daar bij zijn!” Kwestie van andere mindset: denken vanuit jouw doelgroep. Duik in hun leven en vraag het ze gewoon. Dit kleinschalig en kwalitatief onderzoekje helpt je een geslaagd event te organiseren, in welke vorm dan ook.

Relaties, trots en betrokkenheid

Laten we beginnen met een eigen event. Het mooie van een eigen event is dat je het volledig naar je eigen hand kunt zetten, zonder afleiding van andere beursdeelnemers. Het heeft een exclusief karakter wat de mensen die worden uitgenodigd aanspreekt. Een klantendag organiseren bijvoorbeeld is perfect om relaties op te bouwen en te versterken. Alles om jouw klant laten draaien maakt dat ie zich ontzettend gewaardeerd voelt. Verwen ze en zorg dat ze nooit meer bij je weg willen. Sterker nog, dat ze je bij anderen aanraden.

Denk aan een klantendag waarop je start met presentaties om kennis te delen en eindigt met een gave activiteit, die zorgt voor informeel contact onderling. Ik ben er voorstander van om vooral ook je medewerkers uit te nodigen. Dit zorgt voor trots en betrokkenheid omdat ze, net als de klant, de laatste updates van het bedrijf krijgen. Hiermee creëer je het wow-wat-gaaf-dat-we-dit-allemaal-doen-effect. Daarnaast, klant en medewerker met elkaar in contact brengen zorgt voor interactie, wederzijds begrip en geeft inzicht in elkaars beweegredenen.

Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een workshop flirten of dj worden te organiseren. Inclusief drankjes en hapjes. Gewoon iets leuks om klanten en andere relaties te laten weten dat je blij met ze bent. Een mooi voorbeeld vind ik Broekman Logistics. Pitchkoff ontwierp en realiseerde hun stands de afgelopen twee jaar. Als dank nodigden ze ons – en anderen waar ze ook heel tevreden over zijn – uit voor een BBQ spektakel. Of JMT, die ieder jaar met geselecteerde partijen naar De Vrienden van Amstel LIVE gaat. World of Pon is ook een mooi voorbeeld van een ik-zei-toch-dat-we-veelzijdig-waren-effect. Mensen houden daarvan. Als je het goed doet, delen ze hun enthousiasme op social, ze praten nog lang over je na en je verhoogt je gunfactor.

Zorg dat ze niet om je heen kunnen

Als een eigen event ergens perfect voor is, is het wel jezelf positioneren als the bomb. Je deelt jouw kennis over een bepaald onderwerp en toont jouw autoriteit binnen jouw netwerk. Niemand kan meer om je heen want jij weet er niet alleen alles van, jij bent het onderwerp! Overweeg om het event gezamenlijk met een partner binnen jouw domein die iets toevoegt, of zelfs een mediapartner, te organiseren. Ik kan me zo voorstellen dat er waanzinnige dingen ontstaan als je een projectontwikkelaar, een stofzuigermerk (om het stoffige imago moeiteloos te verwijderen) en een rebels online platform of magazine met elkaar laat brainstormen om een nieuw domein te claimen. Zo boor je een extra klantenbestand aan, je verbreed je horizon, je kunt een uitgebreider programma bieden en je hebt meer marketingpower. Leuk, leerzaam en rete-efficiënt.

Alle spotlights op jou

Jij bepaalt dus hoe het event vorm krijgt. Van de locatie tot de invulling en timing, want waarom zou je van tien tot zes op een zo-zo-bezochte beurs gaan staan als je aan vier uur genoeg hebt om je ding te doen.

Een eigen event organiseren is gaaf: je kunt volledig los met je creativiteit om interactie met je klant aan te gaan. Alle spotlights zijn op jou gericht. En dat is best een lekker gevoel. Je kunt een waanzinnige reputatie neerzetten en je klanten letterlijk omver blazen. Je kunt beïnvloeden hoe ze over je denken, je maakt het persoonlijk en relevant, je laat zien waar je goed in bent, maar ook wat je echt niet beheerst.

Maar…. vergis je niet in de hoeveelheid tijd en energie die het organiseren van een eigen event kost. Je moet werkelijk alles tot in detail regelen. Je denkt niet alleen na over de locatie, inrichting en catering, ook de zaalindeling, techniek, beveiliging, parkeergelegenheid, uitnodigingen, media, ontwerpers, bouwers en al die anderen hebben aandacht nodig. Voer je het niet tot in perfectie uit, kun je je nergens achter verschuilen. Wees je je daarvan bewust. Reputatie komt te voet en gaat te paard. Dus als je hiervoor kiest, weet dan 100% dat je dit wilt en ga er 200% voor. En niet alleen jij, sleur marketing, sales, communicatie, inkoop, productmanagers en data-analisten mee in jouw avontuur!

Zwemmen in een bad van prospects

Deelname aan een beurs daarentegen biedt je de kans om met prospects en leveranciers in contact te komen met wie je anders niet in contact zou komen. Mensen die naar een beurs gaan, komen om zoveel mogelijk informatie op te doen over een voor hen interessant onderwerp. Ze zijn zich aan het oriënteren waardoor het de ideale manier is in contact te komen met een grote groep potentiële klanten en hun behoeften te begrijpen. Ze staan open voor een praatje: een stuk warmer dus dan koude acquisitie.

Een beurs is dan ook ideaal om te bouwen aan jouw naamsbekendheid en het onbekende bekend te maken aan een grote groep mensen. Al zijn ze slechts jouw stand voorbij gelopen, als je het goed aanpakt slaan ze jouw merk onbewust op. Zorg er voor dat er eenvoudig wat informatie mee te nemen is voor de bezoeker die nog oriënterend is of misschien zelfs te verlegen om dat praatje te maken. Op een beurs pak je alle mogelijkheden aan om zoveel mogelijk leads te verkrijgen, zodat je op een later moment een relatie met ze kunt opbouwen.

Een beurs is ook de perfecte gelegenheid om een nieuw product of dienst te introduceren die interessant is voor een grote groep mensen. Als je een beetje lef hebt, maak je daarbij gebruik van tools waarmee je de zintuigen van de bezoeker prikkelt. Want dat kan daar!

Nodig ook je klanten uit

Nodig ook meteen je bestaande klanten uit, want laten we die vooral niet vergeten. Juist op een beurs kun je op een ongedwongen manier een gesprek met ze voeren, ze vrijblijvend ontvangen en vervolgens weer lekker hun gang laten gaan. Jij vindt het namelijk prima dat ze ook concurrenten bekijken, want jij weet toch dat je het een stuk beter voor elkaar hebt. Al is het alleen al omdat jij jouw klant daadwerkelijk hebt uitgenodigd en echt naar ze luistert.

Het voordeel van een beurs is dat je niet over alles hoeft na te denken, de organisatie neemt je veel uit handen. Zij is er bij gebaat om zoveel mogelijk mensen naar de beurs te trekken. Jij hoeft je alleen maar te focussen op jouw eigen stand en na te denken over hoe jij in gesprek komt met zoveel mogelijk relevante contacten.

Ik ben benieuwd. Waar ga jij voor? Ik hoor het graag en daag mij vooral uit bij het maken van jouw keuze.

Patrick Geurts – managing director/owner Pitchkoff
Foto: Carlo Walhof